Lönnen 9 - Agona

Go to content
Lönnen 9
Detta affärs- och bostadshus byggdes år 1960 och ritades av den kända danska arkitekten Poul Stampe. I folkmun kallas tegelhuset för ”Stampehuset”. Vid den här tidpunkten var Stampe stadsarkitekt i Nybro och han ritade flera andra kända byggnader i Nybro däribland Åkrahällskolan och Kungshallshemmet. Samtliga byggnader ritade av Stampe är fina exempel på 1960-talsarkiketur. I "Stampehuset" ritade Stampe en paradvåning till sig själv och sin fru där de bodde under sin tid i Nybro.
 
Byggnaden i fyra våningsplan med butikslokaler i bottenplan är belägen i korsningen Fabriksgatan - Långgatan. Hyreshuset innehar sammanlagt tjugo lägenheter med allt från enrumslägenheter på cirka 45 kvm till fyrarumslägenheter på cirka 145 kvm. Stampes egna paradvåning stoltserar med en magnifik takterrass.  År 2006 genomfördes en större ombyggnation där befintliga kontorsytor omvandlades till fem nyproducerade lägenheter med mycket hög standard.
 
Till fastigheten hör också fyra garage, ett flertal extra förråd och åtta parkeringsplatser till hyresgästernas förfogande.
Närhet till allt som staden har att erbjuda - service och handel. Ett stenkast bort ligger järnvägsstationen med utmärkta pendlingsmöjligheter till både Kalmar och Växjö.


Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Nybro stad 2010.
(Kalmar läns museum, byggnadsantikvarisk rapport januari 2011)
LÖNNEN 9
Långgatan 4
Fastighetsbeteckning: Lönnen 9
Område: Centrum
Byggår: 1960
Bostäder: 20 st
Lokaler: 532 kvm
Garage: 4 st
P-platser: 8 st


AVSTÅND
Tågstation: 350 m
Restauranger & caféer: 0 m
Back to content